Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : 'Algemene daling faillisementen, maar record in Vlaanderen'

 Afgelopen maand april legden 841 Belgische ondernemingen de boeken neer. In vergelijking met april 2023 betekent dit een daling van -1,98%. Deze waarneming wordt onder andere beïnvloed door de cijfers binnen het Brusselse gewest (-27,08%) en in de provincie Namen (-54,55%).

Zowel binnen het Waalse (+4,74%) als het Vlaamse gewest (+1,46%) liggen de cijfers hoger. Binnen het Vlaamse gewest staat de maand april met 487 uitspraken zelfs voor een absoluut record.

Op provinciaal niveau breken zowel Vlaams-Brabant (98 uitspraken of +40%), Waals-Brabant (46 uitspraken of +58,62%) en de provincie Luxemburg (20 uitspraken of +66,67%) recordcijfers.

Cumulatief bekeken komen we met 3.946 faillissementen in de periode januari-april in de buurt van het recordcijfer in 2014. Toen noteerden we 4.023 uitspraken.

 
Voor het eerst weer meer NV’s over de kop
 
'Voor het eerst sinds begin van dit millennium zien we ook een stijging van het aantal failliete NV’s. De populatie van het aantal actieve NV’s daalt al 20 jaar en zo ook het aantal faillissementen binnen de populatie. Maar, met betrekking tot de periode januari-april tellen we nu 163 failliete Naamloze Vennootschappen tegenover 125 in dezelfde periode verleden jaar.
 
Ook valt op dat nu al 8 bedrijven over de kop gingen die op hun laatste sociale balans minstens 100 mensen tewerkstelden. Ter vergelijking: over het volledige jaar 2023 telden we er 6.

Het vertaalt zich ook in het aantal jobs dat verdween als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Over de eerste vier maanden van dit jaar zitten we al aan 10.661 jobs.

 
Sectortendensen worden opnieuw bevestigd
 
Binnen zo goed als alle sectoren worden de tendensen bevestigd die we al gedurende geruime tijd observeren. Afgelopen januari-april periode sneuvelden er immers opnieuw records in de bouwnijverheid, transport en handel in auto’s en garages.

Binnen de horeca meten we op Vlaams niveau met 408 uitspraken het hoogste aantal faillissementen van de voorbije 10 jaar. Daarnaast noteren we in Brussel en Wallonië toenames van het aantal uitspraken van respectievelijk +8,79% en +2,16% tegenover dezelfde periode vorig jaar.'

Deel dit artikel